Баклава по традиционна гръцка рецепта

авг. 25, 2020

Баклава

Баклавата е сладкиш, който се среща в много от кухните на бившата Османска империя и обикновено се сервира след основното ястие, придружена от кафе. Историята на баклавата не е много точно описана и затова много страни претендират за произхода й. Въпреки всичко, фактите показват, че това е сладкиш, който е създаден от турците в централна Азия и е усъвършенстван от различните кухни. Думата баклава произлиза от монголския корен bayla, което означава “свивам” и турското окончание “v”. Съществуват много видове баклава, но основата при приготвянето е хубавата 40 листна кора и аромата на чисто масло.

Баклавата Ел Греко се приготвя на място за нашите клиенти по традиционна гръцка рецепта- специални 40 листа кори, плънка от бадеми, орехи и шам фъстък и масло ГХИ 99%, което практически не съдържа вода. След като се изпече бавно на фурна на плоча (табан) до златисто, баклавата се сиропирана поетапно няколко пъти, за да може сиропът да попие равномерно в корите и пълнежа. Разулатът -прекрасен, плътен, но лек вкус, без да е натрапчиво сладък.

Истински празник за сетивата! Заповядайте в Ел Греко, за да опитате!

 

Абонамент