Гръцката мусака – едно от най-известните ястия в Гърция

дек. 3, 2020

Гръцка Мусака от Ел Греко

Гръцката Мусака е едно от най-известните ястия в Гърция. Бихме го определили дори като „знаково” за гръцката кухня. За всеки турист мусаката, салатата хориатики, гемиста /пълнени чушки и домати/ и морските дарове са определение за гръцка кухня. От всички тях най-популярна е гръцката мусака.

Така известната гръцка мусака, обаче, се оказва, че не е с гръцки произход. Както става ясно от „Oxford Companion to Food“, думата „musaqqa” е арабска, но като име на ястие за първи път се използва в Турция.
Има различни версии за произхода на мусаката, но и до днес не бихме могли да посочим нито една от тях като съвсем достоверни. Със сигурност знаем, че белият гъст сос бешамел, с който правим заливка на ястието е с френски произход. И днешния вид на мусаката е неизменно свързан с този сос, който според някой е донесен в гръцката кухня от Николаос Целемендес. Целемендес /1878-1958/ е най-известния мастър-шеф на новогръцката кухня. Той допринася много за европеизирането на традиционни гръцки рецепти, сред които е и мусаката. Добавяйки френския сос бешамел към традиционната рецепта той иска да разграничи това ястие от източноазиатските нотки и да го приближи към европейските вкусове.

В заключение може да се каже, че произходът на продуктите и съставките на гръцката мусака не е с гръцки корени, /патладжанът от Индия, картофите и доматите от Латинска Америка, каймата от Азия, сосът бешамел от Франция/, но всички те могат да се намерят в Гърция, за да се създаде едно от най-вкусните и изкусни ястия, което се превръща в символ на гръцката кухня.

 Ако и Вие сте почитатели на гръцката мусака опитайте нашата рецепта. Вземете на място в Ел Греко или поръчайте с доставка до вашия дом или офис!
Телефон за поръчки на 032 64 32 32 или онлайн през нашите партньори от Takeaway тук.

 

Абонамент