Пастицио

дек. 11, 2020

пастицио

“Che pasticcio” – възкликват италианците при вида на някаква бъркотия. „Пастичо“ като термин в изкуството – литература, архитектура, музика, изобразително изкуство, се използва, за да се определи произведение на изкуството, което се базира на предишни произведения.

Така и в гастрономията „пастичо“ или „пастицио“, /както го произнасят гърците/ се назовава смесването на макарони, кайма, зеленчуци и сос бешамел в едно.

В музиката, както и в гастрономията, „пастичо“ се появява за първи път през 17 век в Италия и по отношение на храната дава име на една голяма гама тестени изделия от макарони и рагу. Едно такова традиционно пастичо е „pasticcio alla ferrarese“, което представлява завити в кори макарони, месо, гъби и сос. Pasticcio alla romana най-много се доближава до това, което днес гърците определят като пастицио. А ла романа съдържа лазаня, прошуто, шунка, гъби, моцарела, кайма и сос бешамел. В Гърция това ядене се появява за пръв път на Йонийските острови, в които по принцип има силно италианско влияние във всяко отношение. В Китира се появява венецианското пастицио, което се е приготвяло на Месни заговезни. Рецептата е без сос бешамел. Сладко тесто се пълни с макарони, дроб и месо.

В останалата част на Гърция рецептата на шеф Целемендес е най-известна и тя се свързва в наши дни с „пастицио“ – дебели макарони, кайма в доматен сос, заливка със сос бешамел. Тази рецепта толкова е възприета в гръцката кухня, че „пастицио“ се определя и като домашно ястие, ястието на мама.

 Ако и Вие сте почитатели на гръцката кухня опитайте нашата рецепта. Вземете на място в Ел Греко или поръчайте с доставка до вашия дом или офис!
Телефон за поръчки на 032 64 32 32 или онлайн през нашите партньори от Takeaway тук или Foodpand тук!

Абонамент